Is een domeinnaam intellectueel eigendom?

In tegenstelling tot een merk of handelsnaam, is een domeinnaam géén intellectueel eigendom en op zichzelf dus niet beschermd. Wanneer een domeinnaam echter een merk of handelsnaam bevat, wordt de domeinnaam een object van intellectueel eigendom en geniet het van daaruit bescherming.

Hoe werkt het registreren van een domeinnaam?

U registreert een domeinnaam bij een registrar (hostingprovider). Deze doet een registratieaanvraag voor u bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Voor domeinnamen met de extensie . nl is dat de SIDN.

Waar kan ik een domeinnaam kopen?

Hoe koop ik een domeinnaam? Je kan een domeinnaam kopen bij een registrar, zoals one.com, die een domein voor jou registreert als deze nog beschikbaar is. Het registreren van een domeinnaam zorgt ervoor dat wanneer iemand je webadres invoert, dit naar jouw website leidt.

Hoe lang is een domeinnaam geldig?

Hoe lang geldig? U kunt een domeinnaam niet kopen, wel registreren. In dat geval krijgt u het gebruiksrecht voor die domeinnaam voor de periode van een jaar. De naam is niet uw eigendom.

Wat is het domein?

Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem (op internet) waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd. Een goede domeinnaam is treffend en eenvoudig te onthouden.

Wat kost het overnemen van een domeinnaam?

Je kan een voorstel doen van 50 euro, maar ga geen onnodige kosten maken omdat hij een domein heeft wat op jouw bedrijf naamt. Kies dan eieren voor je geld en doe er iets van naam-consult.com van, verzin er zelf gewoon iets leuks op, en laat zulke gasten gewoon opgescheept zitten met hun domeinnaam.

Waar kun je het beste een domeinnaam registreren?

Het is het beste als u uw domein registreert bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze bedrijven zijn gemachtigd om domeinen direct aan te maken en te verkopen.

Waarom moet je een domeinnaam registreren?

In principe is een domeinnaam bedoeld als een gemakkelijk te onthouden koppeling aan een IP-adres. Domeinnamen zijn voornamelijk geïntroduceerd om het internet toegankelijker te maken. Een domeinnaam is verdeeld in twee delen: het eerste deel is de eigenlijke naam en het tweede deel is de domeinextensie.

Waar moet je opletten bij het kopen van een domeinnaam?

Registreer uw domein bij een lid van de SIDN. Het is het beste als u uw domein registreert bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze bedrijven zijn gemachtigd om domeinen direct aan te maken en te verkopen.

Kan een domeinnaam verlopen?

Domeinnamen die niet meer worden verlengd door de eigenaar worden verlopen domeinnamen genoemd (expired domains). Nadat de naam is verlopen geraakt de domeinnaam in quarantaine voor 40 dagen. De eigenaar kan de naam dan nog steeds terugkrijgen voor een meerprijs.

Wat doet SIDN?

Wij regelen de registratie van de . nl-domeinnamen. En we doen meer: we delen bijvoorbeeld onze kennis, steunen initiatieven voor een beter internet en ontwikkelen nieuwe producten op het gebied van cybersecurity en online identity.

Wat is een domeinnaam KVK?

Een domeinnaam, het internetadres van je webshop, bestaat uit 2 delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webshop. Deze domeinnaam koop en registreer je.